Citizen Schein

Harry Scheins livshistoria saknar motstycke i den svenska nutidshistorien.

Trots att han uträttade storverk för svensk kultur blev han avskydd av en hel generation unga filmare. I början av 50-talet, innan han ens fyllt 30, säger Harry till sina vänner att han har två mål i livet; han ska bli miljonär och gifta sig med Sveriges vackraste kvinna. Några år senare har han gift sig med den omsusade skådespelaren Ingrid Thulin och blivit ekonomiskt oberoende. Han sökte sig till de människor som hade inflytande och makt i samhället, han ville påverka sin samtid, vara en del av utvecklingen. Han skapade både Filminstitutet och en filmreform som höll i över 50 år. Men han ville också njuta av privilegierna i samhällets toppskikt. Citizen Schein är en film om makt – och om maktens pris. Lika aktuell i dag som när Harry Schein levde och verkade.


Maud Nycander har lång erfarenhet som dokumentärfilmare. I flera historiska dokumentärer har hon levandegjort arkivmaterial. Filmen Nunnan (2007) har vunnit Prix Italia och en Guldbagge. Sluten avdelning (2010), två filmer från en psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus i Stockholm, nominerades till TV-kristallen och Stora Journalistpriset. Palme (2012), co-regisserad med Kristina Lindström, sågs av 240 000 personer på bio i Sverige, fick två guldbaggar och ett sällan skådat genomslag i den svenska samhällsdebatten.

Jannike Åhlund. Journalist, kritiker. Har arbetat på samtliga rikstidningar samt radio och TV, bland annat Kulturnytt, Filmkrönikan, Rapport Morgon. Fått Stora Journalistpriset och Ingmar Bergmans personliga pris. Varit redaktör för filmtidningen Chaplin, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, arrangerat Bergmanveckan i 11 år samt varit verksamhetsledare vid Bergmancenter och på Bergmangårdarna på Fårö.

Kersti Grunditz Brennan har en bakgrund inom dansen, men arbetar sedan tjugo år främst som dokumentärfilmare och klippare. Hon har klippt ett 30-tal filmer, flera har belönats med Guldbagge, Ikaros-priset och Prix Italia. I egen regi har hon gjort filmer om bland andra Kerstin Ekman och Carl Johan De Geer. Den flerfaldigt prisbelönta filmen om Michael Jacksons koreograf Vincent Paterson, The Man Behind the Throne (2013), är såld till 15 länder och har visats på festivaler över hela världen. Kersti är lektor i filmklippning vid Stockholms dramatiska högskola.

 TriArt tycker: Ett mångsidigt porträtt av en fascinerande personlighet och ett unikt människoöde. En spegling av ett Sverige som inte längre finns samtidigt som den går rakt in i samtiden.

 

Citizen Schein

Titel Citizen Schein

Originaltitel Citizen Schein

År 2017

Längd 100 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissörer Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan

Medverkande Roy Andersson, Jörn Donner, Ingvar Carlsson

Producenter Rebecka Hamberger, Gila Bergqvist Ulfung (Exekutiv producent)

Manus Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan

Relaterade: