Control

Anton Corbijns långfilmsdebut är lika ömsint berättad som svidande vacker. Att den tragiska historien om Joy Divisions frontfigur Ian Curtis ligger regissören nära om hjärtat råder det ingen som helst tvekan om.

Warsaw, senare Joy Division, bildas i kölvattnet efter en legendarisk Sex Pistols-konsert. Ian Curtis är den självklare frontfiguren med sin ryckiga stil och intensiva närvaro. Redan efter första EP:n tar karriären fart. Men på hemmaplan (Ian gifte sig som 18-åring) är succén inte lika given. Turnélivet sliter på både relation och kropp. Situationen blir inte bättre när Ian får ett epileptiskt anfall. Den enda plats han känner sig lugn är hos älskarinnan Anik. Men det dåliga samvetet över att svika sina närmaste gnager på honom och pressen ökar tills han inte längre ser någon utväg …

Control är baserad på Deborah Curtis självbiografi Beröring långt ifrån.

Anton Corbijn (f. 1955) växte upp i Strijen, Holland, men flyttade till London i slutet av 70-talet och fick jobb som fotograf på musiktidningen NME. Hans bildkänsla och grovkorniga stil gjorde snabbt avtryck i både konst- och musikkretsar och han ligger bakom några av de mest ikoniska artistporträtten från 80- och 90-talet. 1983 gjorde han sin första musikvideo (Hockey av Palais Schaumburg) och 2007 tog han steget fullt ut och regisserade sin första långfilm – Control.

TriArt tycker: Att fotografen Anton Corbijn har skapat ett visuellt mästerverk förvånar nog ingen. Mer överraskande är nog hans känsla för personregin. Sam Riley och Samantha Morton ger båda trovärdighet och tyngd till en film som andas både personlighet och närvaro. Och sa vi att soundtracket är fantastiskt?

Control

Titel Control

Originaltitel Control

År 2007

Längd 122 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Anton Corbijn

Skådespelare Samantha Morton, Sam Riley, Alexandra Maria Lara

Relaterade: