Cosmopolis

Cronenberg tar sig Don DeLillos suggestiva roman och levererar en kliniskt elegant samtidssaga.

Eric Packer är en ung multimiljardär som med ett lika skarpt som hänsynslöst sinne för att läsa börsens upp- och nedgångar. Trots sina säkerhetsrådgivares varningar bestämmer han sig för att åka till andra sidan stan för att klippa sig. Det blir en resa genom ett lamslaget Manhattan. Presidenten är på besök, rasande protesttåg fyller gatorna och en av landets största hiphopstjärnor begravs. Erics långa limousin blir ett eget universum där han ser med förakt på livet utanför. Samtidigt tycks han för första gången gjort en misslyckad satsning och hans förmögenhet rasar med oroväckande hastighet.

David Cronenberg (f. 1943) slog igenom under det sena 70-talet via substansfyllda skräckisar som Shivers, Rabid och Scanners. I slutet av 80-talet, efter Dead Ringers och Naked Lunch, hade han lämnat genrefilmen långt bakom sig och etablerat sig som en av de mer personliga regissörerna i sin generation. 2004 listades han av brittiska tidningen The Guardian som nummer nio av världens fyrtio bästa regissörer.

TriArt tycker: Cronenberg är på sitt mest minimalistiska humör och skapar en tät, för att inte säga klaustrofobisk, historia som vägrar att vara inställsam och som växer varje gång man tänker tillbaka på den.     

 

Cosmopolis

Titel Cosmopolis

Originaltitel Cosmopolis

År 2012

Längd 108 min

Länder Canada

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör David Cronenberg

Skådespelare Robert Pattinson, Juliette Binoche, Samantha Morton

Relaterade: