The Cove

Varning för känsliga scener när delfintränaren Richard O’Barry infiltrerar bukten nära japanska Taiji för att visa omvärlden hur hänsynslös jakten, eller snarare slakten, på delfiner och tumlare i området faktiskt är.

I en liten bukt utanför Taiji på den japanska kusten drivs varje år cirka 25 000 delfiner och tumlare in och fångas. Ett fåtal fall säljs vidare till delfinarier runtom i världen, men den stora massan sticks och hackas ihjäl för att säljas som falskt valkött.

Richard O’Barry ägnade tio år åt att träna delfiner till Flipper-filmerna, en filmsvit som fick världen att älska de intelligenta djuren. Något som O’Barry ångrar djupt. När en av delfinerna, Kathy, begick självmord och dog i hans armar insåg han att delfiner inte passar i fångenskap. Han har sedan ägnat sitt liv åt att försöka befria dem. När han fick höra talas om Taiji bestämde han sig för att dokumentera det hela.

Regissören Louie Psihoyos har en bakgrund som prisad fotograf åt National Geographic och är en av grundarna till stiftelsen Oceanic Preservation Society som fokuserar på att utbilda människor om oceanernas tillstånd. Debutfilmen The Cove belönades med en Oscar för bästa dokumentär. 

 

The Cove

Titel The Cove

Originaltitel The Cove

År 2009

Längd 92 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Louie Psihoyos

Relaterade: