Danssalongen

Storstadsdramatik och kärlekssnurrar i en charmig "ungdom på glid"-historia inspelad på klassiska Nalen i Stockholm.

Filmens autentiska miljöer uppmärksammades i Expressen som skrev ”Åtskilligt har Larsson kunnat plocka direkt, den groteska bebop-sångaren Gunnar Nilsson, jitterbuggarna, frälsissångerna och konferenciern Mats Bahr, som faktiskt inte är dum alls som filmskådespelare”. Med detta som bakgrund utspelas flera historier: Om sångerskan Sonja, hennes kriminelle pojkvän, den svartsjuka hustrun Ria och den unga begåvningen Marianne. Nattklubbsägaren Victor är den gemensamma nämnaren och en självklar centralfigur. Och bandet som spelar? Arne Domnérus orkester så klart.

Under 40- talet var Börje Larsson en framgångsrik regissör, främst med fjäderlätta komedier i förväxlings- och crazygenren. Inte sällan fyllda med dans och sångnummer. Under 50-talet lade han sig an med ett lite tyngre handlag med filmer som Taxi 13 och Danssalongen. I slutet av 50-talet återvände han till komedierna vilket bland annat innebar tre Åsa-Nisse-filmer och en konstnärlig dipp som han aldrig riktigt återhämtade sig från.

TriArt tycker: Elof Ahrle gör rollen som nattklubbsägare elegant i en på många sätt underhållande film, inte minst tack vare miljöerna och de unga Stockholmarna som svischar förbi i bakgrunden.

Danssalongen

Titel Danssalongen

Originaltitel Danssalongen

År 1955

Längd 100 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Börje Larsson

Skådespelare Elof Ahrle, Sonja Wigert, Lars Ekborg

Relaterade: