Danton

Andrzej Wajda kliver in i den franska historien och tar sig an kampen mellan den franska revolutionens titaner Danton, spelad av Gérard Dépardieu, och Robespierre, spelad av Wojciech Pszoniak, vars rivalitet skulle komma att leda dem båda till giljotinen. Danton är ett underhållande historiskt drama som speglar regissörens syn på konsekvenserna av en våldsam revolution.

Året är 1793 och Danton återvänder till Paris efter att ha hört rykten om avrättningarna under Robespierres diktatoriska styre. Folkets revolution har börjat bita sig själv i svansen och de interna konflikterna hotar att kasta omkull den nyfödda republiken. Danton vill skapa ett normalt liv för det franska folket och sätter sig emot terrorväldet, som enligt Robespierre är det enda sättet att verkställa Revolutionens principer. Den passionerade, vilde och gestikulerande Danton får folket på sin sida medan den tystlåtne, intellektuelle Robespierre planerar att dra Danton och hans män inför rätta och döma dem till den beryktade giljotinen.

Andrzej Wajda, född 1926 i Suwalki i Polen, är en av de främsta medlemmarna av den inofficiella Polska Filmskolan. Han har belönats med en Guldpalm i Cannes för Man of Iron och hans Kanal delade 1957 juryns pris med Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet. Han har även nominerats till fyra Oscar för Bästa utländska film och tilldelats en Hedersoscar för sin karriär inom film. Inspelningen av Danton skulle precis påbörjas när Sovjetunion genomförde en kupp 1981. Solidarnosc bannlystes och General Jaruzelski kom till makten. Inspelningen flyttades till Frankrike samtidigt som Wajda tvingades emigrera. Det skulle dröja till 1989 innan han återvände till sitt hemland.

TriArt tycker: Danton kom till när Polens store regissör Andrzej Wajda stod på toppen av sitt konstnärliga skapande.  Åren innan hade han levererat ett antal mästerverk, bland annat Marmormannen och Järnmannen. Med Danton gör Wajda en metaforisk jämförelse mellan Frankrikes totalitära postrevolutionära tillstånd 1793 med Polens kommunistdiktatur 1983 då den brutalt slog tillbaka fackföreningsorganisationen Solidaritet.  Det är en både skakande och närgången studie i ondska där Wajda bekräftar sin ställning som en av Europas främsta uttolkare av kontinentens moderna historia.

Danton

Titel Danton

Originaltitel Danton

År 1983

Längd 136 min

Länder Frankrike, Polen

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Andrzej Wajda

Skådespelare Gérard Dépardieu, Wojciech Pszoniak, Anne Alvaro

Relaterade: