De andras liv

Den goda människan heter det centrala pianostycket i filmen och det är också den röda tråden i ett suveränt manus och en stark film som visar att även under Stasitysklands hårt kontrollerande och iskalla styre tränger människans goda sida igenom.

I det kalla krigets Östtyskland får Stasi-agenten Gerd Wiesler i uppdrag att avlyssna partivännen och författaren Georg Dreyman. När han får reda på att uppdraget i själva verket handlar om att ge kulturministern en möjlighet att lägga an vid Dreymans flickvän anpassar idealisten Wiesler detaljerna i sin rapportering. Samtidigt får Dreyman en inblick i vad som händer kollegor i som står i skuggan av kommunistsystemet när en nära vän tar livet av sig. Han bestämmer sig för att anonymt skriva en artikel inifrån och publicera den i Väst. Wiesler ser allt detta och tvingas väga mellan sin uppdragsgivares oärliga uppsåt och Dreymans olagliga aktiviteter.

Florian Henckel von Donnersmarck (f. 1973) har en examen i ryska och rysk litteratur och en master i filosofi, politik och nationalekonomi från Oxford. 1996 vann han en praktikplats på Richard Attenboroughs inspelning av Love and War och tog därefter sin examen i regi från University of Television and Film i München. Hans examensfilm, kortfilmen Dobermann, blev en prisbelönt internationell festivalfavorit. Det var dock långfilmsdebuten De andras liv som blev von Donnersmarcks stora kritikerrosade genombrott. Filmen kom att belönas med EFA-priser för bästa film, manliga huvudroll och manus samt en Oscar för bästa utländska film. 2010 kom hans amerikanska uppföljare The Tourist, med Angelina Jolie och Johnny Depp i huvudrollerna och 2017 får hans senaste film Werk Ohne Autor, med Lars Eidinger och Sebastian Koch i huvudrollerna, premiär.

TriArt tycker: Välskriven, spännande och säkert utförd film som dessutom ger en humanistisk inblick i Stasi-Tysklands kommunistiska diktatur.

De andras liv

Titel De andras liv

Originaltitel Das Leben der Anderen

År 2006

Längd 137 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Florian Henckel von Donnersmarck

Skådespelare Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch

Producenter Max Wiedeman, Quirin Berg

Manus Florian Henckel von Donnersmarck

Relaterade: