De ofrivilliga

Ruben Östlunds genombrottsfilm är lika obekväm som underhållande!

Fem sammantvinnade historier – en olycklig familjemiddag, fjortisfylla, ett gäng 30-åriga killar i en sommarstuga, en bussresa med komplikationer och en lärare i konflikt med sina kollegor – är stommen i en tragikomisk film med svidande träffsäkerhet.

Ruben Östlund (f. 1974) inledde sin karriär med att filma sina vänners skidstunts i Alperna. 2004 långfilmsdebuterade han med Gitarrmongot. 2008 premiärvisades De ofrivilliga på Cannes filmfestival och satte Ruben Östlund på den internationella filmkartan. Han följde upp med kortfilmen Händelse vid bank som belönades med en Guldbjörn på filmfestivalen i Berlin 2010. Nästa långfilm Play premiärvisades också i Cannes och belönades sedan med  Nordiska rådets filmpris och Guldbaggar för bästa regi och bästa foto. I Turist fortsatte han studera det mänskliga beteendet och tog sin karakteristiska stil ytterligare ett steg i humorns riktning. Filmen slog rekord på Guldbaggegalan 2015 genom att ta hem hela sex baggar – Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga biroll, Bästa manus, Bästa foto och Bästa klippning. The Square vann guldpalmen på Cannes filmfestival, den första svenska filmen att göra detta sedan Den goda viljan 1992.

TriArt tycker: Ruben Österlund fingertoppskänsliga förmåga att fånga dålig stämning som vi alla känner igen oss i får här fullt utrymme. De ofrivilliga liknar inte mycket annat och tillhör de senaste årens absoluta höjdpunkter inom svensk film. Lika svidande träffsäker som skamlöst underhållande!

"Med sina tre senaste filmer (Play, Turist och The Square) har Ruben Östlund hyllats världen över för sitt sätt att porträttera universell skam och vardagsobehag. Med sin andra film De ofrivilliga, vilket också blev Östlunds internationella genombrott, definierades det fortsatta konstnärskapet. Fem individuella historier bildar tillsammans en enligt mig oöverträffad filmisk studie i svensk gruppdynamik. Det är lika omöjligt att värja sig för den igenkännande dialogen och dramatiken som det är att imponeras över den Östlundska träffsäkerheten i vilka konsekvenser våra beslut medför. En film som är lika rolig som obehaglig att se om gång på gång. Extra roligt att Östlunds framtida producent-parhäst Erik Hemmendorff varit med och skrivit det Guldbaggenominerade manuset." - Jonas Jonas Pedersen Hardebrant

De ofrivilliga

Titel De ofrivilliga

Originaltitel De ofrivilliga

År 2008

Längd 102 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ruben Östlund

Skådespelare Maria Lundqvist, Vilmar Björkman, Vera Vitali, Cecilia Milocco

Producenter Erik Hemmendorff

Manus Ruben Östlund, Erik Hemmendorff

Relaterade: