De sju samurajerna

Kurosawas mäktiga samuraj-epos står fortfarande i en klass för sig!

Grunden är enkel. Några fattiga byinvånare anlitar en brokig samling samurajer för att försvara dem mot ett gäng banditer som gör livet surt för alla i deras omgivning. Men Kurosawa lyckas blanda underhållning, filosofi, drama och action till ett lika intensivt som mångsidigt äventyr.  

De sju samurajerna är förlaga till 7 vågade livet och otaliga pastischer som till exempel Ett småkryps liv och Tre Amigos.

Akira Kurosawa (1910 - 1998) är en av de mest inflytelserika regissörerna i modern tid. Han regidebuterade 1943 med Sanshiro Sugata. Men det var med Den berusade ängeln (1948) han fick sitt stora genombrott. I huvudrollen fanns den då okände Toshiro Mifune som skulle göra ytterligare 15 filmer tillsammans med regissören. Akira Kurosawa hann med att göra över 30 filmer innan han gick bort 1998 och hans inflytande på filmkonsten är enormt.

TriArt tycker: Ett skitigt, påhittigt , välspelat och intensivt äventyr som fortfarande spelar skjortan av det mesta i sin väg. Föga förvånande brukar den hamna högt när världens bästa filmer ska utses. Inte minst när regissörer som Scorsese, Coppola, Peckinpah, Tarkovskij och Tarantino får välja.

 

De sju samurajerna

Titel De sju samurajerna

Originaltitel Shichunin no samurai

År 1954

Längd 207 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Akira Kurosawa

Skådespelare Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima

Utanför TriArt Kenneth Turan om De sju samurajerna

Relaterade: