De tre aporna

En bilolycka, en politiker med rymligt samvete och en chaufför i behov av pengar lägger grunden för en lika intensiv som elegant melodram.

Servet, sliten och trött efter hårt valkampanjande, kör ihjäl en fotgängare och får panik. Han ringer sin chaufför, Eyup, och erbjuder honom en summa pengar för att ta straffet. Eyup behöver pengarna till sin familj och tackar ja. Men när han väl sitter bakom lås och bom utnyttjar Servet situationen och inleder ett förhållande med Eyups hustru. Något som sonen inte ser med blida ögon …

Nuri Bilge Ceylan (f. 1959) debuterade 1998 med Kasaba men det internationella genombrottet kom med tredje filmen Uzak 2003. De tre aporna var den första turkiskspråkiga filmen som tog sig till Oscarakademins ”shortlist”. Ceylan har också en framgångsrik karriär som fotograf , vilket märks tydligt i hans visuellt vackra filmer.

TriArt tycker: Lågmält och stramt intensivt när Ceylan gör en av sina mest lättillgängliga filmer. Extra plus för skådespelarnas närvaro och ett, som alltid i Ceylans filmer, svidande vackert foto.

De tre aporna

Titel De tre aporna

Originaltitel Üç Maymun

År 2008

Längd 109 min

Länder Turkiet

Språk Turkiska

Regissör Nuri Bilge Ceylan

Skådespelare Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rifat Sungar

Relaterade: