Deep red

Dario Argento i absolut toppform

Allt börjar med ett mord och ett barnskrik. Ett medium ser under en seans hur någon i hennes omgivning är skyldig. När hon senare sitter hemma i sin lägenhet blir hon överfallen och kallblodigt mördad. En granne ser dråpet genom fönstret, och slår sig samman med en reporter i jakten på ledtrådar som kan leda dem till mördaren. Det övernaturliga möter det bestialiska i vad som kallats Dario Argentos första mästerverk.

Dario Argento (f. 1940) inledde sin karriär som filmkritiker innan han erbjöds att bli medförfattare till Sergio Leones mäktiga Harmonica – en hämnare (1968). Två år senare kom regidebuten Ljudet från kristallfågeln (1970) som blev en omedelbar succe. Han fortsatte utveckla sin våldsamma, men elegant nerviga stil i De nio heta spåren (1971) och Den djävulska fällan (1971) innan han levererade nästa skräckfyllda klassiker Deep Red (1975). Framgångarna fortsatte med Flykten från helvetet (Suspiria) (1977) som med sin suggestivt mardrömslika stämning fortfarande tillhör skräckgenrens absoluta mästerverk. Argento fortsatte visa framfötterna med Tenebre (1982) och Phenomena (1985). Under 90- och 00-talet har Argento fortsatt leverera filmer i jämn takt men med betydligt ojämnare resultat, fjärran från guldåren under 70- och 80-talet.

TriArt tycker: Originellt, blodigt och fyllt av smarta vändningar. Att det dessutom är visuellt både påhittigt och hisnande snyggt kommer inte som någon överraskning när det gäller Argento. Och det här är en av hans allra bästa!

Deep red

Titel Deep red

Originaltitel Profondo rosso

År 1975

Längd 98 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Dario Argento

Skådespelare David Hemmings, Daria Nicolodi, Gabriele Lavia

Producenter Salvatore Argento, Caudio Argento

Manus Dario Argento, Bernardino Zapponi

Relaterade: