The Deminer

Nervigt och spännande porträtt av Colonel Fakhir, känd för sitt orädda arbete med att undanröja bomber och landminor på den Irakiska landsbygden.

Striderna efter Saddam Husseins fall har lämnat landet i spillror. Fakhir arbetar för den irakiska armén med de amerikanska säkerhetsstyrkorna och förlorar sitt ena ben i tjänsten. Armén behöver honom inte längre, men när IS plötsligt framträder i det redan krigshärjade landskapet börjar Fakhir att arbeta med kurdiska Peshmerga för att röja minorna som efterlämnats i Mosul. Beväpnad med nerver av stål, en enkel skyddsväst och ett par tänger, tar sig Fakhir fram i minerade landskap, vägledd av sin erfarenhet och intuition. Mer än väl medveten om faran men obeveklig i sin övertygelse demonterar Fakhir tusentals sprängladdningar för att rädda oskyldiga människoliv.

Hogir Hirori (f. 1980) var bland de första att skildra IS:s grymheter. Resultatet blev den prisade dokumentären Flickan som räddade mitt liv (2016). I The Deminer (2019) återvänder han till sitt födelseland Irakiska Kurdistan för ett porträttera en man som frivilligt tagit på sig världens farligaste jobb.

 

The Deminer

Titel The Deminer

Originaltitel The Deminer

År 2017

Längd 83 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Kurdiska

Regissör Hogir Hirori

Medverkande Fakhir Berwari, Sheyma Ibrahim, Abdulla Fakhir

Producenter Hogir Hirori, Antonio Russo Merenda

Manus Hogir Hirori