Demonernas port

Akira Kurosawas banbrytande mästerverk öppnade dörren för japansk film i väst.

En präst, en skogshuggare och en bonde tar skydd från ösregnet i en gammal ruin. De börjar diskutera en aktuell rättegång. De inblandade i brottet har nämligen gett olika vittnesmål. Diskussionen tar en oväntad vändning när skogshuggaren plötsligt avslöjar att även han varit vittne till det fruktansvärda brottet …


Akira Kurosawa (1910 - 1998) är en av de mest inflytelserika regissörerna i modern tid. Han regidebuterade 1943 med Sanshiro Sugata. Men det var med Den berusade ängeln (1948) han fick sitt stora genombrott. I huvudrollen fanns den då okände Toshiro Mifune som skulle göra ytterligare 15 filmer tillsammans med regissören. Akira Kurosawa hann med att göra över 30 filmer innan han gick bort 1998 och hans inflytande på filmkonsten är enormt.

TriArt tycker: Kurosawas undersökning av sanning och mänsklig svaghet är en mästerlig uppvisning i både form och innehåll. Demonernas port blev hans definitiva genombrott på den internationella scenen och är fortfarande en upplevelse utöver det vanliga. Att kalla den klassiker känns nästan futtigt.

Demonernas port

Titel Demonernas port

Originaltitel Rashomon

År 1950

Längd 88 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Akira Kurosawa

Skådespelare Toshiro Mifune, Machiko Kyo, Masyuki Mori

Relaterade: