Den allvarsamma leken

Anja Breiens stjärnspäckade version av Hjalmar Söderbergs sorgliga kärleksdans.

OBS! Ej svensk text

Det uppstår kärlek vid första ögonkastet när Lydia och Arvid träffas. Men Arvid känner sig inte redo för ett förhållande. Hans ekonomi är osäker och han tror inte att kärlek är tillräckligt för försörja dem. Åren går och Lydia gifter sig med en äldre rik man. Arvid gifter sig också för pengar med en dotter till en rik byggnadsherre. När de träffas igen inleder de ett passionerat förhållande. Lydia lämnar sin man och deras gemensamma barn för att flytta till Stockholm och vara Arvids älskarinna. Hon kräver att han ska skiljas, men snart uppdagas det att Arvid inte är den enda mannen i Lydias liv.

Anja Brien (f. 1940) utbildade sig i Frankrike på IDHEC och inledde sin filmkarriär med manusutveckling på Nils R. Müllers Det store Varpet (1964). Hon var regiassistent på Henning Carlsens Svält (1966) innan hon regidebuterade på egen hand med Våldtäkt 1971. 1975 kom Hustrur, ett feministiskt svar på John Cassavetes Husbands (1972). Anja Breiens Arven (1979) var uttagen till huvudtävlan på Cannes filmfestival. Hon har gjort flera dokumentärer och en realistisk ton går som en röd tråd genom hennes filmer.

TriArt tycker: Anja Breiens version av Hjalmar Söderbergs klassiker är följsam mot sin förlaga och fylld av lika stämningsfyllda som vackra bilder. Lil Terselius gör en lysande Lydia omgiven av rutinerade skådespelaress som Allan Edwall, Ernst Günther, Erland Josephson, Birgitta Andersson och Hans Alfredsson.

 

Den allvarsamma leken

Titel Den allvarsamma leken

Originaltitel Den allvarsamma leken

År 1977

Längd 100 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Anja Breien

Skådespelare Lil Terselius, Stefan Ekman, Allan Edwall, Erland Josephson, Birgitta Andersson, Hans Alfredsson

Producenter Bengt Forslund

Manus Anja Breien, Per Blom, Bengt Forslund

Relaterade: