Den åttonde dagen

Jaco van Dormaels serverar en oväntad vänskap fylld med både hjärta och själ.

Harry jobbar på ett stort företag där han lär de anställda hur man bäst fejkar ett leende. Han är frånskild och har tappat kontakten med sina barn. Frustrerad över sin miserabla tillvaro tar han bilen och ger sig ut i regnet. Då kör han på en hund. Hunden tillhör Georges, en man med Downs syndrom och med en betydligt ljusare livssyn. Harry vet inte hur han ska hantera situationen, men hjälper George att begrava hunden. Det är inledningen på en vänskap som förändrar livet för dem båda …

Den belgiske regissören Jaco Van Dormael (f. 1957), slog igenom internationellt 1991 med sin långfilmsdebut Totos bedrifter, som vann César-priset för bästa utländska film och en Caméra d'Or vid filmfestivalen i Cannes. Sedan dess har han gjort tre filmer, däribland den internationella succén Den åttonde dagen med Daniel Auteuil i huvudrollen. Mr Nobody fick sin efterlängtade världspremiär vid Venedigs filmfestival 2009 där filmen vann Biografilms pris samt ett pris för utmärkta tekniska insatser.

TriArt tycker: Ett fantastiskt samspel mellan Daniel Auteuil och Pascal Duquenne lyfter den här, på papperet ganska konventionella, historien till en hjärtevärmande feel-good-rulle. Sentimental, javisst, men på ett lika effektivt som behagligt sätt. 

Den åttonde dagen

Titel Den åttonde dagen

Originaltitel Le huitieme jour

År 1996

Längd 118 min

Länder Belgien

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Jaco van Dormael

Skådespelare Daniel Auteuil, Pascal Duquenne, Miou Miou

Relaterade: