Den blodiga långfredagen

Ingen är hårdare än Bob Hoskins

Harold Shand är kungen av London. Ett råskinn som under många år slagit sig fram till gangstervärldens högsta topp och ett liv i lyx. Men just som Harold ska genomföra en miljardaffär med ett amerikanskt maffiasyndikat utsätts hans organisation för ett antal mord och bombdåd. Men vem ligger bakom attackerna? Jakten på de skyldiga förvandlar den undre världen till rena krigszonen. Harolds imperium börjar snabbt rämna medan påskhelgen närmar sig sitt blodiga klimax!

John Mackenzie (1928 – 2011) var assistant till Ken Loach på några tidiga TV-produktioner innan han själv satte sig i registolen. Efter några tv-serier under 60-talet gjorde han sin första långfilm – One Brief Summer – 1971. Både i den och uppföljaren Sammansvärjningen (1971) visade han prov på sin känsla för att skapa tajt spänning och att locka det fram det bästa ur sina skådespelare. Han är mest känd för den hårdkokta gangsterhistorian Den blodiga långfredagen som gav Bob Hoskins sitt internationella genombrott. Om man är snabb kan man dessutom se Pierce Brosnan skymta förbi i sin långfilmsdebut.

TriArt tycker: Benhårt gangsterdrama med Bob Hoskins och Helen Mirren i absolut toppform. Med svärtad humor och en tajt spänningsmättad historia i ryggen lyfter de den här våldsamma pärlan skyhögt över andra, liknande historier från samma tid.

Den blodiga långfredagen

Titel Den blodiga långfredagen

Originaltitel Long Good Friday

År 1980

Längd 114 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör John Mackenzie

Skådespelare Helen Mirren, Paul Freeman, Bob Hoskins

Producenter Barry Hanson

Manus Barrie Keefe

Relaterade: