Den långa flykten

Richard Adams klassiska roman får animerat liv i en film som är lika vacker som brutal.

En synsk kanin får en uppenbarelse om att deras koloni är hotad och hela samhället tvingas fly. På sin väg stöter kaninerna på svåra hinder och stora faror, men de måste till varje pris fortsätta sitt sökande efter kullen där de kan bygga ett nytt hem i harmoni. Martin Rosens Den långa flykten betraktas i dag med samma klassikerstatus som Richard Adams förlaga och har sedan 1978 präglat barndomsminnen världen över. En kraftfull berättelse för alla åldrar om empati, liv och död.

Martin Rosen (f. 1936) inledde sin karriär som teateragent och talangscout. 1968 producerade han sin första film, A Great Big Thing. Regidebuten, Den långa flykten, kom 10 år senare. Rosen gick in i projektet som producent men tog över regin när John Hubley inte kom överens med honom och lämnade filmen. Martin Rosen regisserade endast en långfilm till: Flykten mot frihet, som också är baserad på en Richard Adams-roman.

TriArt tycker: En vackert animerad klassiker som tar ut svängarna och levererar några episoder som tillhör den animerade genrens mest kraftfulla. Och ja, det är till den här filmen som Art Garfunkel först sjöng in sin megahit Bright Eyes.

Den långa flykten

Titel Den långa flykten

Originaltitel Watership Down

År 1978

Längd 91 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Martin Rosen

Skådespelare John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson

Producenter Martin Rosen

Manus Martin Rosen, Richard Adams