Den röda filmen

En värdig avslutning på såväl Trikolor-trilogin som Kieslowskis fantastiska filmkarriär.

I filmen om Broderskap låter Kieslowski vägarna korsas mellan en ung, godhjärtad modell och en pensionerad domare med en bitter syn på livet. En historia om slumpen, svartsjuka, ensamhet och svek rullar upp sig innan de båda till sist inser den sanna innebörden av ordet broderskap.
 
Krzystof Kieslowski (1941 - 1996) inledde sin karriär med en rad dokumentärer där han skildrade arbetare och vanliga medborgare. Hans sociala speglingar mötte dock motstånd från de styrande och när politbyrån censurerade hans TV-film Arbetare 71 slutade han göra dokumentärer och satsade istället på spelfilmer. Till en början behöll han den dokumentära stilen. 1984 släppte han sin kanske Bez Konca (no end som blev startskottet för hans samarbete med manusförfattaren Krzystof Piesewicz och kompositören Zbigniew Preisner. 1988 kom kortfilmsserien Dekalogen som tillhör Kieslowskis mest hyllade verk. Men det var Veronikas Dubbelliv som gav honom det slutgiltiga genombrottet, han befäste sedan sin plats på toppen med trikoloren-trilogin (Den blå filmen, Den vita filmen och Den röda filmen). Han hann börja på en ny trilogi inspirerad av Dantes inferno (Himmel, Helvete och Skärseld) men avled av en hjärtattack innan han hann börja filma. Manusen slutfördes av Krzystof Pieswicz och Heaven filmades av Tom Tykwer 2005, Hell av Danis Tanovic 2007 men Skärselden är fortfarande ofilmad.

TriArt tycker: I sin sista film binder Kieslowski samman den ambitiösa Trikolor-trilogin på bästa möjliga sätt. Ett majestätiskt avslut från en av de stora. Vackert, kraftfullt och tidlöst.

Den röda filmen

Titel Den röda filmen

Originaltitel Trois couleurs: Rouge

År 1994

Längd 99 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Krzystof Kieslowski

Skådespelare Irene Jacob, Jean-Louis Trintignant, Frédérique Feder

Producenter Marin Karmitz

Manus Krzystof Kieslowski, Krzystof Piesiewicz

Utanför TriArt Georgina Evans om Den röda filmen, Colin MacCabe om Trikolor-trilogin

Relaterade: