Den siste mannen på jorden

Vincent Price sätter stämningen i en apokalyptisk klassiker!

Året är 1968. Ett mystiskt virus har förvandlat mänskligheten till zombieliknande varelser som inte tål dagsljus. Men en människa har klarat sig - Dr. Robert Morgan. Han är ensam kvar. Tror han …

Den siste mannen på jorden är baserad på Richard Mathesons roman I Am Legend som också ligger till grund för Charlton Heston-ledda The Omega Man (1971) och Will Smiths I Am Legend (2007)

Sidney Salkow (1909-2000) inledde sin karriär inom teatern innan han gav sig in i filmbranschen som dialogförfattare till Supernatural (1933). Han regidebuterade 1936 med Four Days Wonder och fick snabbt ett rykte om sig som en kompetent, om än inte särskilt originell, actionregissör. Inte minst på grund av en serie filmer om Michael ”The Lone Wolf ”Michael på 40-talet. Den siste mannen på jorden (1964) är hans mest kända film om man inte räknar med ett flertal avsnitt i TV-serier som Lassie, Mike Hammer, Maverick, 77 Sunset Strip och Familjen Addams då förstås.

TriArt tycker: George Romero har sagt att romanen I Am Legend var en stor inspiration till hans Night of the Living Dead. Men han menade nog egentligen den första filmatiseringen av romanen - Den siste mannen på jorden. För till skillnad mot de relativt lättfotade varelser i boken är så har man i filmen valt att göra dem släpigt långsamma, inte olikt Romeros banbrytande ghoulies som dök upp fyra år senare. Vincent Price håller spänningen vid iv trots att han i stort sett bara har sig själv att prata med. Sidney Shalkows version ligger närmare originalet och är mer stämningsfylld än både The Omega Man och Will Smiths CGI-spektakel I Am Legend.

Den siste mannen på jorden

Titel Den siste mannen på jorden

Originaltitel The Last Man on Earth

År 1964

Längd 83 min

Länder USA

Språk Engelska

Regissör Sidney Salkow

Skådespelare Vincent Price, Franca Bettoia, Emma Danieli

Relaterade: