Den vilda flykten

Akira Kurosawa på sitt allra mest underhållande humör

Två giriga bönder hoppas på en stor belöning när de hjälper en man och kvinna genom ett fientligt landskap. Vad de inte vet är att mannen är en känd general och kvinnan en prinsessa.
George Lucas har vid flera tillfällen erkänt att Den vilda flykten är en av de största inspirationskällorna till Stjärnornas krig. Framför allt är det de två bönderna som stått som förebild för två inte helt obekanta robotar.

Akira Kurosawa (1910 - 1998) är en av de mest inflytelserika regissörerna i modern tid. Han regidebuterade 1943 med Sanshiro Sugata. Men det var med Den berusade ängeln (1948) som han fick sitt stora genombrott. I huvudrollen fanns den då okände Toshiro Mifune som skulle göra ytterligare 15 filmer tillsammans med regissören. Akira Kurosawa hann med att göra över 30 filmer innan han gick bort 1998 och hans inflytande på filmkonsten är enormt.

TriArt tycker: Kurosawa blandar torr humor, hisnande action och känslig mänsklighet på ett sätt som bara han kan. Resultatet är ett storslaget äventyr och en av Kurosawas mest underhållande filmer.

Den vilda flykten

Titel Den vilda flykten

Originaltitel Kakushi toride no san akunin

År 1958

Längd 139 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Akira Kurosawa

Skådespelare Toshiro Mifune, Misa Uehara, Minoru Chiaki

Utanför TriArt Catherine Russell om Den vilda flykten

Relaterade: