Den vita filmen

Den mest lekfulla och humoristiska delen i Kieslowskis mäktiga Trikolor-trilogi.

Andra delen i Trikoloren-trilogin tar sig an vitt som i jämlikhet och börjar med en skilsmässa. En man kastas ut i ett tomrum, förödmjukad av sin franska hustru. Utan fotfäste i tillvaron återvänder han till sitt hemland Polen. Hans väg tillbaka till självkänsla är en raffinerad hämnd mot sveket. Ett sätt att nå känslomässig jämlikhet.
 
Krzystof Kieslowski (1941 - 1996) inledde sin karriär med en rad dokumentärer där han skildrade arbetare och vanliga medborgare. Hans sociala speglingar mötte dock motstånd från de styrande och när politbyrån censurerade hans TV-film Arbetare 71 slutade han göra dokumentärer och satsade istället på spelfilmer. Till en början behöll han den dokumentära stilen. 1984 släppte han sin kanske Bez Konca (No end) som blev startskottet för hans samarbete med manusförfattaren Krzystof Piesewicz och kompositören Zbigniew Preisner. 1988 kom kortfilmsserien Dekalogen som tillhör Kieslowskis mest hyllade verk. Men det var Veronikas Dubbelliv som gav honom det slutgiltiga genombrottet, han befäste sedan sin plats på toppen med trikoloren-trilogin (Den blå filmen, Den vita filmen och Den röda filmen). Han hann börja på en ny trilogi inspirerad av Dantes inferno (Himmel, Helvete och Skärseld) men avled av en hjärtattack innan han hann börja filma. Manusen slutfördes av Krzystof Pieswicz och Heaven filmades av Tom Tykwer 2005, Hell av Danis Tanovic 2007 men Skärseld är fortfarande ofilmad.

TriArt tycker: Kieslowski följer upp den betydligt stramare Blå med en svärtad komedi. Med ett snett leende och Europas växande ekonomiska ojämlikheter i bakgrunden serverar han en syrlig och lätt skruvad kärlekshistoria fylld av humor och den hoppfulla pessimism som regissören mer eller mindre gjorde till sitt varumärke.

Den vita filmen

Titel Den vita filmen

Originaltitel Trois couleurs: Blanc

År 1994

Längd 91 min

Undertexter Svenska

Språk Frankrike, Polen

Regissör Krzystof Kieslowski

Skådespelare Julie Delpy, Zbigniew Zamachowski, Janusz Gajos

Producenter Marin Karmitz

Manus Krzystof Kieslowski, Krzystof Piesiewicz

Utanför TriArt Colin MacCabe om Trikolor-trilogin, Stuart Klawans om Den vita filmen

Relaterade: