Det är hos mig han har varit

Relationsdramatik mellan Elsa Prawitz och Per Oscarsson baserad på Eva Seebergs roman med samma namn.

Arne Mattson följde upp Vaxdockan med ännu en relationsfilm, den här gången i en betydligt mer realistisk ton. Hans och Li arbetar tillsammans på en reklambyrå. De inleder ett förhållande och planerar en resa ihop. Men Hans, som är gift, får förhinder när han fru plötsligt blir sjuk. Han vill vänta med att prata skilsmässa tills hon har blivit bättre. Li åker då till Venedig på egen hand, men när hon återvänder märker hon att Hans inte har varit helt ärlig mot henne …  

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) Flickan i Frack (1956) och Kärlekens bröd (1953).

TriArt tycker: Det är hos mig han har varit är en av Mattsons mer lågmälda och avslappnade filmer och skiljer sig markant från till exempel Vaxdockan som kom året före. Åren har väl inte varit helt snälla mot vissa delar av filmen, men som helhet håller det ihop förvånansvärt fint. Håll ögonen öppna efter Lena Nyman i en av sina första filmroller.

Det är hos mig han har varit

Titel Det är hos mig han har varit

Originaltitel Det är hos mig han har varit

År 1963

Längd 106 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Elsa Prawitz, Per Oscarsson, Hans Wahlgren

Relaterade: