Det förflutna

Asghar Farhadi följer upp Nader och Simin-succén med ännu ett fingertoppskänsligt mästerverk!

Efter fyra år i Iran återvänder Samir till Paris för att finalisera sin skilsmässa. Ex-frun Marie har träffat en ny man som hon vill gå vidare i sitt liv med. Men gamla känslor, både ilska och ömhet, vaknar till liv. Sakta men säkert rullas en komplex historia upp, lika effektiv som träffande.

Asghar Farhadi (f.1972) tog examen på filmskolan i Teheran 1998. Efter några år på Iransk TV långfilmsdebuterade han 2003 med Raghs dar ghobar som möttes av fina recensioner i hemlandet. Efter hans andra film Beautiful City började Farhadi uppmärksammas på filmfestivaler världen över. 2009 vann han Silverbjörnen i Berlin för sin Darbarey Elly och det slutgiltiga genombrottet kom 2011 med Nader och Simin – En separation. Filmen prisades bland annat med en Oscar och en Guldbagge för bästa utländska film.

TriArt tycker: Det är de på ytan vardagliga händelserna, ordväxlingar, blickar lite sådär i förbifarten som ger imponerande tyngd och komplexitet till Det förflutna. Asghar Farhadi laddar varje scen med svidande mänsklighet och befäster sin plats som en av de skickligaste filmskaparna vi har just nu.

Det förflutna

Titel Det förflutna

Originaltitel Le Passé

År 2013

Längd 130 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Asghar Farhadi

Skådespelare Bérenice Béjo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa

Relaterade: