Det ljuva livet

Fellinis berömda Rom-klassiker är väldigt mycket mer än ”filmen som myntade termen Paparazzi eller lät Anita Ekberg mysa med kattungar och ta nattliga fontänbad”.

Marcello Mastroianni spelar journalisten Marcello Rubini som rör sig i Roms allra modernaste, sofistikerade och dekadenta kretsar. Han ser ytligheten i sin livsstil, men resonerar att eftersom han inte kan göra särskilt mycket åt så kan han likaväl njuta av det. Det var Det ljuva livet som gav världen adjektivet Felliniesque. Se den och ni förstår varför.

Federico Fellini (1920 – 1993) inledde sin karriär i den neorealistiska skolan. Men hittade snabbt en helt egen stil, betydligt mer självbiografisk och absurd än samtida verk från landsmän som till exempel Vittorio de Sica och Roberto Rossellini.

TriArt tycker: Federico Fellinis syrligt drypande satir chockerar kanske inte på samma sätt längre, men är fortfarande en fascinerande upplevelse för både ögon, hjärna och hjärta. Att det var här Fellini för alltid skrev in sig, med stora bokstäver, i filmhistorien är kanske onödigt att tillägga.

Det ljuva livet

Titel Det ljuva livet

Originaltitel La dolce vita

År 1960

Längd 174 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Federico Fellini

Skådespelare Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimee

Relaterade: