Det regnar på vår kärlek

Ingmar Bergmans andra långfilm, som premiärvisades mindre än ett år efter debuten, är en strulig kärlekshistoria befolkad av en brokig samling människor.

David och Maggi, både en aning kantstötta av livet, tar skydd i en kolonistuga som de efter en del bråk med ägaren får hyra. Trots dåliga förutsättningar försöker de bygga sig ett liv ihop. Men verkligheten gör sig påmind och för den svenska byråkratin har kärleken inte någon större betydelse …

Under ett retrospektiv 1973 kommenterade dämonregissören sitt verk så här: "Det regnar på vår kärlek var min andra film. Det var Lorens Marmstedt som hade modet att låta mig försöka igen efter det rysliga fiaskot med Kris. Resultatet blev ett förskräckligt sammelsurium. Dagen efter premiären ringde jag gråtande till Lorens och förklarade att jag aldrig skulle göra film mer. Han tyckte det var en bra idé." Vi håller inte riktigt med.

TriArt tycker: I Det regnar på vår kärlek har Ingmar Bergman av naturliga skäl inte hunnit skaffa sig den tyngd som skulle komma senare i karriären, men det finns en nerv där som gör att filmen skiljer sig från mängden. Det regnar på vår kärlek är också den första gången Gunnar Björnstrand, som lyser upp i rollen som tjänstemannen Purman, är med i en Bergman-film. Den sista blev Fanny och Alexander.

Det regnar på vår kärlek

Titel Det regnar på vår kärlek

Originaltitel Det regnar på vår kärlek

År 1946

Längd 95 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Barbro Kollberg, Birger Malmsten, Ludde Gentzel

Relaterade: