Det sociala arvet

Den avslutande delen i Stefan Jarls klassiska dokumentärtrilogi

OBS! Ej svensktextad

Det sociala arvet är är tillägnad modsens barn. Stefan Jarl undrar vad som egentligen hänt med Kentas, Stoffes och Jajjes barn. Är dessa barn på grund av sina föräldrars bakgrund förlorade från början? Patric har bott hos sin mamma, Eva. Carina har växt upp i fosterhem men har återfått kontakten med sin far. Vi följer Patric när han mönstrar och muckar, ser Carina ta studenten. Lumpen och studenten: socialiseringsritualer som signalerar att modsens barn är på väg in i det samhälle som deras fäder gjorde uppror emot på sextiotalet.

Stefan Jarl (f. 1941) tillhör Sveriges främsta dokumentärfilmare, en god arvtagare till Arne Sucksdorff, som han för övrigt jobbade med som assistent under tidigt 60-tal.  Han utbildades på filmskolan 1965-67, direkt efter sin examen gjorde han tillsammans med Janne Lindqvist Dom kallar oss mods. Den följdes av Ett anständigt liv 1979 och Det sociala arvet 1993. Stefan Jarls arbete kännetecknas av engagemang och ett jäklaranamma. 1973 grundade han tillsammans med Ulf Berggren kulturföreningen Folkets Bio.

TriArt tycker: Stefan Jarl knöt visserligen inte ihop säcken helt förrän i kortfilmen Epilog (2006), men Det sociala arvet är en effektiv avslutning av historien om Kenta och Stoffe och ger, precis som de andra delarna, ett närgånget perspektiv på sin samtid.

 

Det sociala arvet

Titel Det sociala arvet

Originaltitel Det sociala arvet

År 1993

Längd 83 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Stefan Jarl

Medverkande Kenneth Gustavsson, Patric Gustafsson

Producenter Stefan Jarl

Relaterade: