Det vita bandet

”Det vita bandet” är en unik filmupplevelse. Haneke låter oss bokstavligen följa med in i en skräckliknande värld, anno 1913. En film om utsatthet, om intolerans och delar av motiven till det som skulle komma några decennier senare

Filmen utspelar sig strax före första världskriget i en Nordtysk by som styrs enligt ett auktoritärt och feodalt system. Barnen uppfostras till att befästa och behålla denna ordning. Men så sker det en del märkliga och olyckliga händelser med kollektiv bestraffning som följd.

Michael Haneke är en österrikisk regissör, född 1942.  Efter studietiden i Wien jobbade han bland annat som filmkritiker scenograf och teaterregissör. 1973 gjorde han sin första film för tv.  1989 kom hans första spelfilm, Den sjunde kontinenten, första delen i en trilogi som också kom att bestå av Bennys video och 71 fragment. Efter flytten till Paris gjorde han bland annat Kod okänd och Pianisten. Hans senaste Amour prisades över hela världen, bland annat med Oscar och Guldbagge för bästa utländska film.

TriArt tycker: Michael Haneke är en av världens främsta filmregissörer. En position som förstärks ytterligare med Det vita bandet. Han har skapat en skrämmande och ibland chockerande film om barns utsatthet i ett samhälle där intolerans och maktberusning dominerar.  Med sitt svart-vita foto lyfter Haneke oss in i en brutal värld, fylld av våld och hat. Mäktigt! (Mattias Nohrborg)

Det vita bandet

Titel Det vita bandet

Originaltitel Das Weisse Band

År 2009

Längd 145 min

Länder Österrike

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Michael Haneke

Skådespelare Ulrich Tukur, Christian Friedel, Leonie Benesch

Relaterade: