Diktatorn

Kompromisslös satir som blandar politik och slapstick som bara Charlie Chaplin kan!

En judisk barberare drabbas av minnesförlust och vårdas under många år på sjukhus. Under tiden tar den judehatande Adenoid Hynkel, tillsammans med sina kumpaner Garbitsch och Herring, makten i landet. När barberaren, som är en dubbelgångare till Hynkel, återvänder till sin salong är den stängd och någon har målat ”jude” på alla fönster. Sakta men säkert börjar han inse vad som har hänt och måste nu kämpa för att överleva i det getto som Hynkel vill rensa bort.

Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).

TriArt tycker: Att Diktatorn hade premiär redan 1940, långt innan USA gick med i kriget eller omfattningen av Nazisternas ondska var allmänt känd, är fortfarande en hisnande tanke. Få ville stötta det kontroversiella projektet. Men att det var ett hjärteprojekt för Chaplin lyser igenom och gör det här till hans kanske mest angelägna film – och därmed bästa. Hitler lär ha sett filmen, men vad han tyckte är fortfarande okänt.

Diktatorn

Titel Diktatorn

Originaltitel The Great Dictator

År 1940

Längd 124 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie

Producenter Charlie Chaplin

Manus Charlie Chaplin

Relaterade: