Djävulens öga

"Det är nya helveten ovanpå varandra och sen allra högst opp närmast jorden ligger vårt eget inferno, konstruerat av kristenhetens skarpaste hjärnor och värsta högfärdsblåsor."

Mörkrets furste har en vagel i ögat på grund av att Britt-Marie går omkring på jorden med oskulden i behåll. För att lösa problemet skickar han upp Don Juan för att förföra den unga prästdottern och ett syrligt lustspel tar sin början.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Bergmans kanske mest renodlade komedi är en lättfotad satir fylld av ironiska kvickheter och bubblande spelglädje. 

Djävulens öga

Titel Djävulens öga

Originaltitel Djävulens öga

År 1960

Längd 87 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Bibi Anderson, Jarl Kulle, Stig Järrel

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: