Doften av grön papaya

Tran Anh Hungs vackra debut är en upplevelse för alla sinnen.

Mui är en föräldralös tjänsteflicka i 50-talets Saigon. Hon arbetar hårt och håller sig i bakgrunden. I hushållet, som tyngs av gamla sorger, tickar livet på med hjälp av de dagliga rutinerna. När familjen hon arbetar hos får det knapert börjar hon arbeta hos en vän till dem istället, en ung pianist som hon hyser varma känslor för. Kärleken växer, vilket sakta men säkert börjar märkas i hennes arbete …

Tran Anh Hung (f. 1962) föddes i Vietnam, men emigrerade till Frankrike när han var 12 år. Han utbildade sig på Luis Lumieres filmskola. Hans regidebut Doften av grön papaya Oscarnominerades och tog hem Camera d’or i Cannes. I intervjuer har han beskrivit bakgrunden till sin stil med uttrycket ”konst är sanningen som bär en mask”. 2010 lyckades han få den japanske författaren Haruki Murakamis tillåtelse att filma romanen Norwegian Wood.

TriArt tycker: Ett meditativt och hisnande vackert pussel av intryck och känslor. Redan i debuten visade Tran Anh Hung att han behärskade den stil som han sedan finslipat till fulländning i filmer som Cyclo och Norwegian Wood.

Doften av grön papaya

Titel Doften av grön papaya

Originaltitel Mùi du dủ xanh

År 1993

Längd 104 min

Länder Frankrike, Vietnam

Undertexter Svenska

Språk Vietnamesiska

Regissör Tran Anh Hung

Skådespelare Tran Nu Yen-Khe, Lu Man San, Truong Thi Loc

Relaterade: