Dogtooth

En av de mer udda, störande och fascinerande filmupplevelserna på senare år. Yorgos Lanthimos presenterar familjen från helvetet och lyckas vara dråplig, nattsvart och motbjudande på samma gång.

I ett stort hus en bit utanför staden lever en familj sitt högst egna liv. På dagarna åker pappan in till sitt arbete på fabriken. På hemmaplan tar mamman hand om de tre tonåringarna som aldrig varit utanför tomten. Deras kunskap om omvärlden består av vad föräldrarna har berättat. Och det är inte mycket. För att skydda(?) barnen har man uppfunnit ett eget språk och förklarar världen utanför som hotfull och farlig. Föräldrarna styr allt med järnhand och informerar barnen att  först när deras  hörntänder (dogtooth) lossnar är de redo att bestämma själva. Men livet utanför murarna tränger sig på och nya känslor, inte minst sexualiteten, blir allt svårare att förklara.

Giorgios Lanthimos (F. 1973) utbildade sig på Stavrakos Filmskola  och har sedan främst jobbat med reklam, han tillhörde teamet som designade öppnings- och stängningsceremonin till OS i Athen 2004. Dogtooth är hans tredje långfilm, den är producerad av Athina Rachel Tsangari som i sin tur regisseradet Attenberg, där Lanthimos är en av skådespelarna.

TriArt tycker: En egensinnig skildring av totalitär makt om man vill, eller ett porträtt av en mycket bisarr familj om man inte vill krångla till det. Hur man än ser den så är Dogtooth en film som är omöjlig att värja sig emot och ännu ett exempel på att de mest spännade filmerna just nu kommer från Grekland.

Dogtooth

Titel Dogtooth

Originaltitel Kynodontas

År 2009

Längd 96 min

Länder Grekland

Undertexter Svenska

Språk Grekiska

Regissör Yorgos Lanthimos

Skådespelare Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia

Relaterade: