Dom kallar oss mods

"Vi kommer att vara kompisar tills vi dör - i fyrtioårsåldern" - Jajje

OBS! Ej svensk text

Kenta och Stoffe, två mods i övre tonåren, håller till vid T-Centralen i Stockholms city. Där träffar de vännerna, tigger ihop till dagens mål, till öl och cigaretter. Förbipasserande knegare på väg till det dagliga arbetet hånas medan modsgänget planlägger dagens första möte – ett ölparty i Stadshusparken.

Berättelsen om Kenta och Stoffe tillhör våra stora filmklassiker, ett provokativt Sverigedokument som skulle fördjupas ytterligare med Ett anständigt liv och Det sociala arvet.

Stefan Jarl (f. 1941) tillhör Sveriges främsta dokumentärfilmare, en god arvtagare till Arne Sucksdorff, som han för övrigt jobbade med som assistent under tidigt 60-tal.  Han utbildades på filmskolan 1965-67, direkt efter sin examen gjorde han tillsammans med Janne Lindqvist Dom kallar oss mods. Den följdes av Ett anständigt liv 1979 och Det sociala arvet 1993. Stefan Jarls arbete kännetecknas av engagemang och ett jäklaranamma. 1973 grundade han tillsammans med Ulf Berggren kulturföreningen Folkets Bio.

Jan Lindqvist (f. 1941) regidebuterade 1966 och är kanske mest känd för Dom kallar oss mods och sin skildring av Sveriges historia i Tiden är en dröm (1999) och Tiden är en dröm 2 (2014). År 2000 tilldelades han en Guldbagge för "kreativa insatser".

Dom kallar oss mods

Titel Dom kallar oss mods

Originaltitel Dom kallar oss mods

År 1968

Längd 97 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissörer Stefan Jarl, Jan Lindqvist

Medverkande Kenneth Gustavsson, Gustav Svensson

Manus Stefan Jarl, Jan Lindqvist

Relaterade: