Drottningen och jag

När Nahid Persson, nära trettio år efter revolutionen i Iran, bestämde sig för att göra en film om den före detta drottningen Farah Diba kunde hon knappast ha föreställt sig hur nära sitt objekt hon skulle komma. Eller att det skulle bli en film om två människor med diametralt olika världsbilder som trots allt vågar erkänna att det har en hel del gemensamt.

Drottningen och jag skildrar inte bara den en gång så uppburna drottningen och hennes nuvarande liv i Paris. Under filmens gång upptäcker både Nahid och Farah nya sidor hos både sig själva och varandra. Ju närmare de två kvinnorna kommer varandra desto svårare blir det för Nahid att ställa de obekväma frågorna. De som handlar om människorna som avrättades och försvann under Shahens hårdhänta styre.

Nahid Persson Sarvestani är en av våra mest etablerade dokumentärfilmare. I sin självbiografi Alltid i mitt hjärta skriver hon om sitt liv, från barndomen i Iran, upproret mot först Shahen och sedan Khomeini vilket tvingade henne att fly via Dubai till Sverige.

TriArt tycker: En skön studie i hur dokumentärfilmer lever sitt eget liv och ofta förvandlas till något helt annat än vad man först tänkt. Nahid Persson bjuder publiken på en personlig resa för alla inblandade.

Drottningen och jag

Titel Drottningen och jag

Originaltitel Drottningen och jag

År 2008

Längd 90 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk engelska, svenska, persiska, persiska

Regissör Nahid Persson

Skådespelare Farah Palahvi, Nahid Persson

Relaterade: