Eden

Mia Hansen Løve ser tillbaka på ett elektroniskt 90-tal

1992, den elektroniska musiken utvecklas i ett rasande tempo. Inte minst i Paris där klubbscenen kokar. Paul har precis börjat som DJ, men hittar snabbt en växande publik. Uppmärksamheten ökar, festerna blir allt vildare och i tumultet som uppstår blir det allt svårare för honom att behålla fotfästet i tillvaron.

Mia Hansen-Løve (f.1981) gick teaterhögskolan i Paris när hon fick en roll i Olivier Assayas Mellan två höstar. Upplevelsen gav Mia lusten att själv stå bakom kameran och efter några kortfilmer, och skrivande på ansedda filmtidningen Cahiers du cinema, kom långfilmsdebuten Tous est pardonné 2007. Den följdes upp av Le Père de mes enfants som belönades med juryns specialpris på filmfestivalen i Cannes 2009. 2010 utnämndes hon av branschtidningen Variety till en av de tio mest intressanta regissörerna att hålla ett öga på. En ställning hon befäste ytterligare med Min ungdoms kärlek 2012.

TriArt tycker: Mia Hansen-Løve bevisade redan i Min ungdoms kärlek att hon har en fin känsla för att skapa stämningar med små medel. I Eden balanserar hon skickligt mellan det bitterljuva och drömska i en kärleksfull skildring av att gå vidare och lämna något viktigt bakom sig.

Eden

Titel Eden

Originaltitel Eden

År 2014

Längd 131 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Mia Hansen-Løve

Skådespelare Felix de Givry, Pauline Etienne, Vincent Macaigne

Utanför TriArt Little White Lies intervjuar Mia Hansen-Løve

Relaterade: