Edward II

Jarmans version av Marlowes 1600-talspjäs sprakar av sexualitet, kvickhet och ilska.

En förtvivlad kung Edward II sitter i fängelse och återberättar händelsekedjan som ledde till hans fall. Strax efter att han krönts till kung ser han till att hans älskare Gaveston återvänder från sin exil i Frankrike. Samtidigt förnekar Edward sin fru Isabelle som tillsammans med sin älskare Mortimer tar upp kampen mot honom. Med sig har de landets överklass, grevarna och baronerna. Efter ett mordförsök på Gaveston leds landet in i ett regelrätt inbördeskrig …

Edward II är en ambitiös version av Christopher Marlowes 1600-talspjäs. Men Jarman tar sig stora friheter i berättandet och blandar precis som så ofta i sina filmer friskt mellan olika tidsattribut.

Mångsysslaren Derek Jarman (1942-1994) valde att gå sin egen, inte helt okontroversiella, väg redan i långfilmsdebuten Sebastiane (om martyren St. Sebastian med dialog på latin). Som en av få kulturpersonligheter som var uttalat gay i Thatchers Storbritannien kämpade Jarman för homosexuella i hela sitt liv. I Jubilee (1978) samlade han Storbritanniens punkpersonligheter (Jordan, Adam Ant, Toyah, Siouxsie Sioux m fl) i en egensinnig science-fiction där Elizabeth I anländer till ett splittrat 70-tals London där Elizabeth II blivit mördad lagom till sitt Silverjubileum. Caravaggio (1986) tog honom åtta år att göra och är kanske hans mest personliga och lättillgängliga film. Den vann Guldbjörnen i Berlin. 1993 hann Jarman med att göra två av sina mest omtalade filmer – Wittgenstein och Blå. Den sistnämnda släpptes bara 4 månader innan Derek Jarman gick bort och består av en tagning på en blå skärm med ett soundtrack där Jarman och några av hans favoritskådespelare beskriver hans liv och idéer. Bland de medverkande finns Tilda Swinton som debuterade i Jarmans Caravaggio och sedan agerade i samtliga hans filmer.

TriArt tycker: Med en sylvass dialog och ett visuellt överflöd tar Jarman historien till hjälp för att spegla den moderna homofobin. Tilda Swinton gör ett av sitt livs roller som den försmådda drottningen på jakt efter blod. Ett av Jarmans skarpaste stridsrop.

Edward II

Titel Edward II

Originaltitel Edward II

År 1992

Längd 91 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Derek Jarman

Skådespelare Tilda Swinton, Andrew Tiernan, Steven Waddington

Producenter Sara Radclyffe, Antony Root, Steve Clark Hall

Manus Derek Jarman, Antony Root, Steve Clark Hall

Relaterade: