Efter revolutionen

Olivier Assayas återvänder till det 70-tal han utforskade I “Carlos”. Men den här gången tar han avstamp i sina egna erfarenheter från en minst sagt omtumlande tid.

Paris tidigt 70-tal. Studentrevolten är avslutad, men idéerna och upproret lever kvar. Gilles är en ung student med konstnärsdrömmar som dras med i de politiska strömningarna och engagerar sig i kampen för ett annat, nytt samhälle. Aktionerna blir allt radikalare och när ett bråk med några säkerhetsvakter går överstyr ställs Gilles inför en rad både personliga och kärleksrelaterade val …

Olivier Assayas (f. 1955) Som son till manusförfattaren Jacques Remy utvecklade han tidigt ett starkt intresse för film. Efter att ha gjort en rad kortfilmer började han jobba på ansedda filmtidningen Cahiers du Cinema som skribent och senare redaktör. 1985 började han skriva manus och efter ett par samarbeten med Andé Techiné tog han själv plats i registolen och debuterade med Désordre. Efter det har det blivit 13 långfilmer, som Irma Vep, Mellan två höstar, Sommarminnen och den lysande miniserien Carlos.

TriArt tycker: Välspelat och berättat med en fingertoppskänsla utöver det vanliga. Att Olivier Assayas tagit en stor dos inspiration från sin egen uppväxt märks tydligt. Inte minst genom ett fantastiskt soundtrack.

 

Efter revolutionen

Titel Efter revolutionen

Originaltitel Aprés mai

År 2012

Längd 122 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Olivier Assayas

Skådespelare Clement Metayer, Lola Créton, Felix Armand

Relaterade: