Elena

Den enes bröd är den andres död. Relationer och moral ställs på sin spets i Andrej Zvjagintsevs stillsamt intensiva drama.

Elena lever tillsammans med Vladimir. Hon kommer från enkla förhållanden, han är förmögen. Båda har vuxna barn från tidigare förhållanden. Elenas son är en slarver som ständigt ber om nya pengar från sin mor. Vladimirs har dålig kontakt med sin dotter. Men det ändras när han får en hjärtattack och bestämmer sig för att skriva om sitt testamente …

Andrej Zvjagintsev inledde sin karriär som skådespelare, men med regidebuten Återkomsten (2003) visade han att hans stora begåvning ligger bakom kameran. Uppföljarna Förvisningen och Elena har stärkt hans position som en av mest intressanta regissörerna i sin generation.

TriArt tycker: En osentimental, men rörande, historia om mänsklighet och moral. Inte minst den mänskliga moralens förmåga att ändra form efter situation. Allt presenterat med ett, som alltid när det gäller Andrej Zvjagintsev, svidande vackert foto, genomarbetat in i minsta detalj.

 

Elena

Titel Elena

Originaltitel Elena

År 2011

Längd 109 min

Länder Ryssland

Undertexter Svenska

Språk Ryska

Regissör Andrej Zvjagintsev

Skådespelare Nadezhda Markina, Andrey Smirnov, Elena Lyadova

Relaterade: