Elephant

Elephant är den andra filmen i Gus van Sants dödstrilogi och utspelar sig på en fiktiv skola i en förort till Portland. En tragedi är på väg att hända men eleverna är fortfarande ovetande om vad som ska drabba dem innan dagen är slut.

Gus van Sant tar avstamp i Columbine-tragedin, där tonåringar bestämde sig för att skjuta vilt omkring sig vilket resulterade i 13 döda och 24 skadade, och följer närgånget eleverna på skolan och de händelser som leder fram till dödsskjutningarna. Titeln kommer från uttrycket om ”elefanten i rummet” där ingen verkar vilja se det mest påtagliga.

Det har gått trettio år sedan Gus van Sant erövrade indie-världen med debuten Mala Noche. Sedan dess har han hoppat friskt mellan olika stilar, allt ifrån mainstreamrullar som Will Hunting och Vem är Forrester? till kritikerfavoriter som På drift mot Idaho och den mer lågmälda Elephant.

TriArt tycker: Gus van Sant är på sitt allra stillsammaste och mest poetiska humör när han tar sig an ett känsligt ämne med genuin nyfikenhet.

Elephant

Titel Elephant

Originaltitel Elephant

År 2003

Längd 81 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Gus van Sant

Skådespelare Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson

Relaterade: