Elvis! Elvis!

Kay Pollak slår ihop Maria Gripes böcker om Elvis Karlsson och levererar en känslig långfilmsdebut som fortfarande tillhör svensk films bästa.

Elvis är sju år och bor med sina föräldrar. Han försöker vara snäll men det tycks inte räcka. Han får skäll av mamma hur han än gör. Helst vill han vara hos farmor och farfar på landet, men mamma tycker inte om det heller eftersom farfar dricker lite då och då.

Kay Pollak (f. 1938) var universitetslärare i matematisk statistik innan han lät sitt teater- och filmintresse ta över. 1972 regisserade han TV-serien Den hemliga verkligheten och 1976 långfilmsdebuterade han med den hyllade Elvis! Elvis!. Han följde upp med Barnens ö (1980) som Guldbaggebelönades för både bästa film och regi. 1986 släppte han sin tredje film Älska mej. Den omgärdades av en hel del produktionsproblem och Kay Pollak  tappade sugen på att göra film under många år framåt. Istället ägnade han sig åt att författa böcker och hålla självhjälps-föredrag. 2004 gjorde han comeback på filmscenen med publiksuccén Så som i himmelen. Fortsättningen Så och på jorden släpptes 2015.

TriArt tycker: I sin debut visar Kay Pollak upp en oväntad nyansrikedom. Elvis! Elvis! vågar ta sin huvudperson på allvar och vara dramatisk utan att skrika. 40 år efter premiären behåller den sin plats som en av de allra finaste barnskildringarna i svensk film.

Elvis! Elvis!

Titel Elvis! Elvis!

Originaltitel Elvis! Elvis!

År 1977

Längd 100 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Kay Pollak

Skådespelare Lele Dorazio, Lena-Pia Bernhardsson, Allan Edwall

Producenter Bert Sundberg

Manus Maria Gripe, Kay Pollak

Relaterade: