En dödsdömd har rymt

En av alla tiders mest nerviga rymningsfilm!

Fontaine tillhör motståndsrörelsen och grips av Nazisterna. Fängelset är kallt, Fontaine är undernärd och ljudet av avrättningar skär som en kniv genom väggarna. Hans enda alternativ till en säker död är att utföra en av filmhistoriens mest extraordinära rymningar.

Robert Bresson (1901-1999) hann med 13 långfilmer och 1 kortfilm under sin 40-åriga karriär. Redan från början hade han en personlig, sparsmakad stil och var bland de första att rollbesätta sina filmer med amatörer. Under andra världskriget satt han ett år i fångläger, en erfarenhet som man kan förmoda inspirerade till en av hans mest kända filmer – En dödsdömd har rymt. Robert Bresson tillhörde, tillsammans med bland andra Luis Bunuel, Ingmar Bergman och Akira Kurosawa, den första generationen auteurer och hans inflytande på filmhistorien är, för att använda en underdrift, stort!

 TriArt tycker: Bresson skalar av allt onödigt och fokuserar på spänning och realism. Resultatet är en intensiv klassiker som fortfarande står sig stark i den rymningsfilms-genre som den var med och skapade. Mästerligt!

En dödsdömd har rymt

Titel En dödsdömd har rymt

Originaltitel Un condamné à mort s’est échappé ou Le vent souffle où il veut

År 1956

Längd 101 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Robert Bresson

Skådespelare Francois Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock

Producenter Alain Poiré, Jean Thuilier

Manus Robert Bresson

Utanför TriArt Tony Pipolo skriver om En dödsdömd har rymt

Relaterade: