En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Roy Andersson levererar ännu ett mästerverk fyllt av absurd humor och svärtad samhällskritik.

Med två kantstötta män på säljturné som röd tråd tar sig Roy Andersson an tillvaron på sitt speciella vis, i nutid, dåtid, framtid, drömtid och i ospecifierad fantasitid. En mängd människoöden passerar revy och påminner om livets storslagenhet och människans sårbarhet.

Roy Andersson (f. 1943) arbetade som regiassistent åt Bo Widerberg på Ådalen 31 och hann göra några uppmärksammade elevfilmer innan han, vid 27 års ålder, fick sitt stora genombrott med En kärlekshistoria. Man kan ana det redan i debuten, men det var först i sin andra film Giliap som Roy Andersson på allvar började utveckla det bildspråk som han har slipat på sedan dess. Efter att ha gjort en rad uppmärksammade reklamfilmer, startade Roy Andersson sitt eget produktionsbolag - Studio24. 1991 inledde han Göteborg Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen Härlig är jorden som gav en fingervisning om vad som komma skulle. 2000 återvände Roy Andersson till långfilmsformatet med den vackert surrealistiska Sånger från andra våningen. Filmen blev uttagen till tävlan i Cannes, där den belönades med Juryns specialpris. Den tog sedan även storslam på Guldbaggegalan. Sju år senare kom Du levande som också den fick sin premiär på Cannesfestivalen. 2014 avslutade han trilogin med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron som blev den första svenska film som belönades med Guldlejonet i Venedig.

TriArt tycker: Med ”En duva” tar Roy Andersson ännu ett steg djupare in i det tidlösa universum han har slipat på sedan Sånger från andra våningen. Det är skarpare, mer sammanhållet och väldigt, väldigt eget.

 

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Titel En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Originaltitel En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

År 2014

Längd 100 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Roy Andersson

Skådespelare Holger Andersson, Nils Westblom, Charlotta Larsson, Victor Gyllenberg

Relaterade: