En kammarjungfrus dagbok

Benoit Jacquot går i Renoirs och Bunuels fotspår och gör sin egen version av En kammarjungfrus dagbok.

Célestine är en ung, ambitiös kammarjungfru från Paris som precis ska börja arbeta hos en rik familj på den franska landsbygden. Hon har knappt hunnit ställa ned resväskan innan hon tvingas avvärja närmanden från mannen i huset och ta emot spydiga sarkasmer från Madame Lanlaire som sköter hushållet med järnhand. Men Célestine behöver anställningen och tänker inte ge upp. Dessutom är hon nyfiken på den hemlighetsfulle gårdskarlen Joseph och hans skumma förehavanden …

Benoit Jacquot (f 1947) inledde sin karriär som regiassistent till Marguerite Duras. Han regidebuterade på egen hand med L’assassin musicien 1975 och har sedan regisserat ett fyrtiotal filmer där La Désenchantée 1990, La fille seule (1995), La septieme ciel (1997) och Farewell My Queen (2012) tillhör de mest kända.

TriArt tycker: Det är en otacksam uppgift att ta sig an en roman som redan filmats av giganter som Jean Renoir och Luis Bunuel. Benoit Jacquot klarar sig dock fint, hans version står kanske kvar i skuggan av dessa, men är den som har fångat originalhistoriens fysiska laddning  bäst. Mycket tack vare Léa Seydoux som är lysande i huvudrollen.

En kammarjungfrus dagbok

Titel En kammarjungfrus dagbok

Originaltitel Journal d'une femme de chambre

År 2015

Längd 96 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Benoit Jacquot

Skådespelare Léa Seydoux, Vincent Lindon, Clotilde Mollet

Relaterade: