En kärlekshistoria

Roy Anderssons känsliga långfilmsdebut tillhör svensk films allra finaste ögonblick!

Obs ej textad!

En Kärlekshistoria skildrar den spirande kärleken mellan Annika och Pär med all den osäkerhet, rädsla, ömhet och glädje det innebär.  I bakgrunden finns föräldrarnas verklighet, välfärdssamhällets förlorade generation. Deras ensamma drömmar om framtiden har gått vilse i vardagsrutinen fylld av arbete

Roy Andersson (f. 1943) arbetade som regiassistent åt Bo Widerberg på Ådalen 31 och hann göra några uppmärksammade elevfilmer innan han, vid 27 års ålder, fick sitt stora genombrott med En kärlekshistoria. Man kan ana det redan i debuten, men det var först i sin andra film Giliap som Roy Andersson på allvar började utveckla det bildspråk som han har slipat på sedan dess. Efter att ha gjort en rad uppmärksammade reklamfilmer, startade Roy Andersson sitt eget produktionsbolag - Studio24. 1991 inledde han Göteborg Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen Härlig är jorden som gav en fingervisning om vad som komma skulle. 2000 återvände Roy Andersson till långfilmsformatet med den vackert surrealistiska Sånger från andra våningen. Filmen blev uttagen till tävlan i Cannes, där den belönades med Juryns specialpris. Den tog sedan även storslam på Guldbaggegalan. Sju år senare kom Du levande som också den fick sin premiär på Cannesfestivalen. 2014 avslutade han trilogin med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron som blev den första svenska film som belönades med Guldlejonet i Venedig.

TriArt tycker: Ung, oskuldsfull kärlek har aldrig skildrats finare på film. Varken förr eller senare. Kontrasten mot föräldrarna vars drömmar gått vilse i vardagsrutinen är hjärtskärande. Ett mästerverk som bara blivit bättre med åren.

En kärlekshistoria

Titel En kärlekshistoria

Originaltitel En kärlekshistoria

År 1970

Längd 113 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Roy Andersson

Skådespelare Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom

Relaterade: