En lektion i kärlek

Kvickt är bara förnamnet när Ingmar Bergman ger Gunnar Björnstrand och Eva Dahlbeck fria tyglar i ett av svensk films mest underhållande kärlekskrig.

David tar plats i en tågkupé där det redan sitter en man och en kvinna, som uppenbarligen inte har sällskap. När kvinnan efter en stund lämnar kupén, föreslår den upprymde mannen att David och han ska slå vad. Före Tranås ska han ha fått kyssa henne. David antar vadet, men har andra planer för resan, nämligen att rädda sitt äktenskap …

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Den första av Bergmans tre kärlekskomedier med radarparet Gunnar Björnstrand och Eva Dahlbeck i huvudrollerna (den följdes av Sommarnattens leende och Kvinnodröm) är en elegant historia fylld av bitsk dialog och kvicka infall. Björnstrand/Dahlbeck står så klart i centrum, men missa inte Harriet Andersson som ångestriden tonåring. En fin sälta till allt det syrliga.

En lektion i kärlek

Titel En lektion i kärlek

Originaltitel En lektion i kärlek

År 1954

Längd 96 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Eva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Yvonne Lombard, Harriet Andersson

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Bergman och Dahlbeck

Relaterade: