En moder

En av den ryska stumfilmens allra finaste stunder och en milstolpe inom filmisk klippteknik.

OBS! Endast engelsk text

En kvinna hamnar i kläm mellan sin misshandlande make och sin revolutionäre son. När maken, som stöder Tsaren, omkommer efter att ha försökt stoppa en strejk försöker hon få sonen på andra tankar. Det slår fel och han fängslas. När modern blir vittne till Tsarens grymheter förstår hon vad sonen kämpar för och ansluter till revolutionärerna. Filmen är baserad på romanen av Maxim Gorkij.

Vsevolod Pudovkin (1893-1953) stred i första världskriget och satt i tyskt fångläger under tre år innan han lyckades fly och återvände till Moskva. D W Griffiths Intolerance inspirerade honom att börja filma själv. Han studerade på filmskolan där han under ledning av Lev Kuleshov började utveckla sina teorier kring klippning. Pudovkin fortsatte filma fram till sin död, men nådde aldrig fram till samma filmhistoriska tyngd som under sin stumfilmsperiod.

TriArt tycker: Det är lätt att förstå varför det här är Pudovkins mest kända film. Det effektiva berättandet och det dramatiska bildspråket gör att En moder inte drunknar i tidstypisk propaganda utan fortfarande griper tag och engagerar av andra skäl. En av de stora stumfilmsklassikerna!

En moder

Titel En moder

Originaltitel Mat'

År 1926

Längd 70 min

Länder Ryssland (USSR)

Undertexter Engelska

Språk Ryska

Regissör Vsevolod Pudovkin

Skådespelare Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov, Alexander Chistyakov

Relaterade: