En passion

”Nu ville vi göra färgfilm som färgfilm aldrig tidigare gjorts.” – Ingmar Bergman

Andreas har flyttat ut till en ö för att slicka såren efter en skilsmässa. Där lär han känna Eva och Elis, ett gift par där kärleken går på sparlåga. Där finns också Anna som han inleder ett förhållande med. Samtidigt är det någon på ön som ägnar sig åt grovt djurplågeri.

Min föreställning är (fortfarande) att det finns en ondska som inte kan förklaras, en virulent, förfärande ondska som mänskan är ensam om bland djuren. En ondska som är irrationell och inte lagbunden. Kosmisk. Orsakslös.” – Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: En laddad och kompromisslös utforskning av människans själsliga isolering. Välspelat, kraftfullt och formmässigt briljant.

En passion

Titel En passion

Originaltitel En passion

År 1968

Längd 101 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Bibi Andersson, Erland Josephson, Liv Ullmann, Max von Sydow

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: