En stjärna föds

Den allra första filmversionen av En stjärna föds är inget mindre än en färgsprakande, dramatisk Hollywoodklassiker!

Esther är en småstadstjej som drömmer om att bli stjärna i Hollywood. Trots att resten av familjen är emot hela idén så får Esther pengar av sin mormor så att hon kan resa till drömfabriken. Där träffar hon Norman, en berömd skådespelare vars karriär gått i stå på grund av minst sagt yviga dryckesvanor. Kan han vara chansen som Esther har letat efter …

William A. Wellman (1896-1975) gick från att vara ungdomsbrottsling och hockeyspelare till att bli Fämlingslegionär och flygaräss under första världskriget. Han inledde sin filmkarriär genom att nödlanda sitt plan på Douglas Fairbank Sr:s ägor. Han började som skådespelare, men insåg snabbt att han ville regissera. Efter en rad mer eller mindre sevärda westernfilmer gjorde han Vingarna 1927. Tillsammans med F.W Murnaus Sunrise vann Vingarna den allra första Oscar för bästa film som delades ut. Men idag är Wellman nog mest känd för att ha regisserat James Cagneys paradnummer Public Enemy – samhällets fiende nr 1 och, så klart, den första versionen av En stjärna föds.

TriArt tycker: Ett bitterljuvt drama som slår både Cukors och Piersons versioner på fingrarna. William A. Wellman visar upp ett Hollywood fyllt av skavanker och dialogen är oväntat skarp i en lika episk som effektiv klassiker. Allt filmat i bedårande technicolor.

En stjärna föds

Titel En stjärna föds

Originaltitel A Star is Born

År 1937

Längd 111 min

Länder USA

Språk Engelska

Regissör William A. Wellman

Skådespelare Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou

Relaterade: