Ett anständigt liv

”Få filmer har lyckats skapa så starka intryck, politiska och samhällskritiska intryck, av outnyttjade mänskliga resurser och meningslöst förspillda liv." – Jan Aghed

OBS! Ej svensk text

Ett decennium har gått och den uppslupna känslan av frihet och den energiska tidsandan från Dom kallar oss mods har försvunnit och ersatts av sorg och förtvivlan. Tiden har inte gjort saker och ting bättre för Kenta och Stoffe, de unga vännerna från Stefan Jarls första del i Mods-trilogin. Kenta är alkoholiserad, bor med sin flickvän Eva och deras son. Kentas mor sitter i fängelse för att ha mördat en man. Men det är ändå han som har klarat sig bäst av de två vännerna. För Stoffe har det gått sämre.

Stefan Jarl har sagt att skälet till att han ville göra Ett anständigt liv var att han ville rädda livet på Stoffe. Efter inspelningen av Dom kallar oss mods hade han hört att Stoffe varit nära döden flera gånger. Kanske skulle arbetet med filmen kunna ge Stoffe en meningsfull sysselsättning. När Stoffe ändå dog lade Jarl ner inspelningen, han ville inte göra någon film. Men efter några månader ändrade han sig. Ett anständigt liv skulle bli Stoffes testamente.

Stefan Jarl (f. 1941) tillhör Sveriges främsta dokumentärfilmare, en god arvtagare till Arne Sucksdorff, som han för övrigt jobbade med som assistent under tidigt 60-tal.  Han utbildades på filmskolan 1965-67, direkt efter sin examen gjorde han tillsammans med Janne Lindqvist Dom kallar oss mods. Den följdes av Ett anständigt liv 1979 och Det sociala arvet 1993. Stefan Jarls arbete kännetecknas av engagemang och ett jäklaranamma. 1973 grundade han tillsammans med Ulf Berggren kulturföreningen Folkets Bio.

TriArt tycker: Trots nästan 40 år på nacken slår Ett anständigt liv fortfarande hårt. Det är mänsklig hopplöshet och misär skildrat med både närhet och kraft. En dokumentär klassiker lika angelägen idag som när den kom.

Ett anständigt liv

Titel Ett anständigt liv

Originaltitel Ett anständigt liv

År 1979

Längd 102 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Stefan Jarl

Medverkande Gustav Svensson, Kenneth Gustavsson

Manus Stefan Jarl

Relaterade: