Ett rum i våra hjärtan

I sin finaste film hittills serverar Nanni Moretti en lika lågmäld som gripande historia om sorg och saknad.

Giovanni är psykolog och ger dagligen goda råd till sina patienter om hur de ska handskas med sina problem. Men när hans son omkommer i en dykolycka rasar Giovannis värld samman och nu är det plötsligt han som behöver hjälp. Resten av familjen gör sitt bästa för att kontrollera sina känslor men kan inte låta bli att sjunka allt djupare ned i sorg och ilska.

Nanni Moretti (f. 1953) – en av Italiens mest stridbara regissörer och en ständig nagel i ögat på Berlusconi – har en lång karriär bakom sig av personliga och ofta politiska filmer. Det stora genombrottet kom 1993 med självbiografiska Kära dagbok, vilken följdes upp med Aprile, där Moretti filosoferar över Italien, sitt filmskapande och inte minst sin hälsa. Hela tiden med sin skönt självupptagna och skarpa humor påkopplad. 2001 gjorde han något helt annat med det makalöst känsliga och drabbande sorgedramat Ett rum i våra hjärtan”för vilken han belönades med Guldpalmen i Cannes.

TriArt tycker: Moretti går rakt på sak och hanterar med känsliga händer sorgens olika sidor utan att varken förenkla eller dramatisera. Mästerligt!

Ett rum i våra hjärtan

Titel Ett rum i våra hjärtan

Originaltitel La Stanza del figlio

År 2001

Längd 99 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Nanni Moretti

Skådespelare Nanni Moretti, Laura Morante, Jasmine Trinca

Relaterade: