Eva

Gustaf Molander regisserar, men manusförfattaren heter Ingmar Bergman vilket så klart sätter sina spår.

OBS! Svenskt tal, men ej svensk text

När Bo, som är trumpetare i flottan, återvänder till sitt barndomshem vaknar minnena. När han var 12 var han delaktig en olycka där en 10-årig flicka omkom. Något han aldrig har kommit över. Han känner det som att döden alltid finns i hans närhet, redo att kasta sig över honom.

Trots att det var Gustaf Molander som regisserade, så var det manusförfattaren Bergman som de flesta recensenter uppmärksammade när det begav sig. Bland annat av signaturen Lill i SvD: ”Ingmar Bergman är något av en trollkarl, allt vad han rör vid blir liv. Eva visar dessutom på ett övertygande sätt hur han håller på att frigöras, mogna och ljusna -- filmen är utan tvivel det minst neurotiska verk han hittills släppt ifrån sig.”

Gustaf Molander (1888 - 1973) inledde sin filmkarriär med att skriva manus till bland annat Terje Vigen (1917), Herr Arnes Pengar (1919) och Erotikon (1920). Han regidebuterade med Bodakungen 1920 och tillhör våra mest produktiva och mångsidiga regissörer. Totalt hann han med 64 långfilmer varav Parisiskor (1928), Vi som går köksvägen (1932), Swedenhielms (1935), Intermezzo (1936), Rid i natt! (1942), Ordet (1943), Trots (1952) tillhör de mest kända. Gustaf Molander var chef för Dramatens elevskola mellan 1921 – 1926.

TriArt tycker: Med kringresande teatersällskap, febriga tillbakablickar och dödsångest som bärande delar i historien så råder det ingen större tvekan om vem som ligger bakom historien. Bergman hade dock händerna fulla med Hamnstad som började spelas in samma dag som Eva. Så Gustaf Molander styrde projektet och regisserade med säker hand ett välspelat, nervigt drama som blev Sveriges bidrag till Biennalen i Venedig 1949.

Eva

Titel Eva

Originaltitel Eva

År 1948

Längd 97 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Gustaf Molander

Skådespelare Birger Malmsten, Eva Dahlbeck, Eva Stiberg

Producenter Harald Molander

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: